Motor­cykel­körkort

Om du är intresserad av att ta MC-körkort så hjälper vi dig gärna.

Vi utbildar till alla MC-behörigheter.

Ta ditt MC kort hos oss

För oss är det viktigt att du känner dig trygg under din körkortsutbildning och känner dig motiverad samtidigt som du utmanas för att utvecklas.

Körkortstillstånd

För att få övningsköra behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd av Transportstyrelsen. Ansökan om körkortstillstånd måste kompletteras med ett syntest. Syntestet gör du enklast genom drop in hos oss på trafikskolan, kom ihåg att ta med legitimation.
Ansök Nu
Riskutbildning 1
Riskutbildning 1 är en teoretisk utbildning som lyfter fram risker som är speciella för motorcyklister. Du får kunskaper och insikter i hur alkohol, droger, trötthet och andra faktorer påverkar din förmåga att köra motorcykel på ett säkert sätt. Stort utrymme ges för reflektioner och diskussioner och för att bli godkänd måste du aktivt delta i dessa. Riskutbildning 1 kan genomföras redan i början av utbildningen. Utbildningens längd är 3 timmar plus rast.
Riskettan
Anpassat kunskapsprov
För dig som har läs- och skrivsvårigheter eller en NPF-diagnos finns möjligheten att ansöka om förlängt- eller muntligt kunskapsprov hos Trafikverket

Drömmer du om MC kort?

Vår kunskap och erfarenhet inom MC-utbildning gör att du kan känna dig trygg och säker på att du får en utbildning som motsvarar dina förväntningar och önskemål. Vi utbildar självklart dig som aldrig kört mc tidigare, dig som har övningskört mycket hemma och helt enkelt bara vill finslipa körningen inför körprovet.

Riskutbildning 2

Riskutbildning 2 är en praktisk utbildning som sker på manöverbana där du får öva dig i verklighetsförankrade trafiksituationer som är förknippade med motorcykelkörning. Du får praktiskt öva dig i hur du med rätt kurvteknik, bromsteknik och hastighetsanpassning kan undvika att hamna i farliga trafiksituationer. Du får kunskap i hur du skapar säkerhetsmarginaler och hur du kan öka din synbarhet och ditt samspel med andra trafikanter. Utbildningen syftar till att öka din riskmedvetenhet, självinsikt och medvetande om dina egna begränsningar. Riskutbildning 2 görs i slutskedet av din utbildning då det ställs stora krav på att du kan manövrera en motorcykel på ett säkert sätt. Utbildningens längd är 4 timmar plus rast.

Prov

Kunskapsprov och körprov utförs på Trafikverket och bokas i samråd med din trafiklärare. Du måste ha genomfört och blivit godkänd på riskutbildning 1 och 2 för att få göra kunskapsprov. För att kunna boka körprov måste du ha ett godkänt kunskapsprov.

Läs mer om MC-klasserna

004-motorbike-1

A - Tung

Denna behörighet ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym och effekt på motorn.
001-motorbike

A2 - Mellan

A2-behörighet ger rätt att mellanstora motorcyklar med nettoeffekt på högst 35 kilowatt.
002-motorbike

A1 - Lätt

Denna behörighet ger rätt att köra lätta motorcyklar med slagvolym på högst 125 kubikcentimeter i motorn. Effekten får högst vara 11 kilowatt.