YKB

Yrkeskompetensbevis för yrkesförare

Från och med den 10 september 2009 tillämpas en ny lag för yrkesförare som kör tung lastbil. Yrkeskompetensbevis (YKB) är en obligatorisk grund- och fortbildning för lastbilsförare.

Lagen berör förare i de flesta branscher som kör i yrkestrafik. För alla nya yrkesförare blir det obligatoriskt med grundutbildning. Därefter krävs fortbildning vart femte år.

YKB Grundutbildning

Kursen vänder sig till dig som tagit C-kort efter 10 september 2009 och är äldre än 21 år, samt till dig som tagit D-kort efter 10 september 2008 och är äldre än 23 år.
Utbildningen avslutas med ett teoretiskt prov på Trafikverket. Grundutbildningen är 140 timmar eller 280 timmar beroende på elevens ålder. Den längre grundutbildningen är oftast om eleven under 21. Utbildningen på 140 timmar tar 4 veckor. Kursen avslutas med ett teoriprov på trafikverket.

Nästa kurstillfälle är v.45-v.48 2025
Ring oss på 0660-121 21 för att boka in er eller använd formuläret här nedan.
YKB

YKB 35 fortbildning

Förare som har fått ett yrkeskompetensbevis måste gå en fortbildning vart femte år för att få ett nytt bevis. En fortbildning omfattar 35 timmar och ges av utbildare som har tillstånd att bedriva utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens -
Vi på Bårmans Trafikskola har tillstånd att bedriva utbildning för yrkeskompetens.

Nästa kurs tillfälle för fortbildningen 35 timmar, delkurs 1-5 är vecka 12 måndag-fredag. Ring oss på 0660 121 21 för att boka in er eller använd formuläret här nedan.
YKB 35 h

Fyll i formuläret här nedan om ni vill bli kontaktade ang YKB

KONTAKT
Avgift för yrkeskompetensbevis från 1 januari 2025​
Från och med den 1 januari 2025 återinför Transportstyrelsen en avgift för tillverkning av yrkeskompetensbevis. Avgiften för att utfärda ett nytt kort, ersätta ett förlorat kort eller vid namnbyte/personnummerändring blir 275 kronor. Viktig information om betalning Fakturan för avgiften skickas ut efter att förarens utbildning har rapporterats hos Transportstyrelsen. Detta gäller alla utbildningar som rapporteras in efter den 31 december 2024. För att yrkeskompetensbevis ska utfärdas måste föraren betala fakturan i tid. Om betalningen inte sker i tid kan både grundutbildningen och fortbildningen bli ogiltiga. Avgiften blir ett av kraven för att yrkeskompetensbeviset ska kunna utfärdas. En godkänd grundutbildning är giltig i två år och fortbildningen i ett år. Om utbildningen blir ogiltig på grund av obetald avgift måste den göras om. Nytt bevis utfärdas Transportstyrelsen utfärdar det nya yrkeskompetensbeviset cirka två veckor innan det nuvarande kortet går ut. Exempel: En förare rapporteras för en utbildning i november 2024 men yrkesförarkompetensbevis utfärdas i februari 2025. Föraren får beviset gratis eftersom utbildningen rapporterats innan 31 december 2024.​
VIKTIGT
Hävdvunnen rätt för yrkesförarkompetens
Från och med den 13 februari 2023 får en förare som har hävdvunnen rätt för både gods- och persontransporter och genomgår en fortbildning för godstransporter, ett yrkeskompetensbevis för enbart godstransporter. Den förare som omfattas av regeln om hävdvunnen rätt, får istället för en grundutbildning och prov, genomgå en fortbildning för att kunna få ut ett yrkeskompetensbevis. Vår nuvarande tolkning är att en förare som har hävdvunnen rätt för både gods- och persontransporter och genomgår en fortbildning för godstransporter får ett yrkeskompetensbevis för enbart godstransporter. Motsvarande gäller om föraren genomgår en fortbildning för persontransporter. Då utfärdar Transportstyrelsen ett yrkeskompetensbevis för enbart persontransporter, oavsett om föraren har hävdvunnen rätt för båda transportslagen. När får föraren välja typ av fortbildning Det är först när en yrkesförare ska förnya giltighetstiden på sitt giltiga yrkeskompetensbevis inom både gods- och persontransporter som yrkesföraren kan välja att gå endast en fortbildning. Då får yrkesföraren själv välja vilken fortbildning man vill gå. Yrkeskompetensbeviset utfärdas för båda behörigheterna och med samma giltighetstid. Utvidgning av yrkesförarkompetensen En förare som inte omfattas av hävdvunnen rätt ska genomgå en grundutbildning och avlägga prov vid Trafikverket. Om yrkesföraren vid ett senare tillfälle vill skaffa sig ett yrkeskompetensbevis som omfattar det andra transportslaget, ska yrkesföraren genomgå en kompletterande grundutbildning på 70 eller 35 timmar och avlägga prov vid Trafikverket. Föraren får även gå en hel grundutbildning, om den så önskar.

Avgift för yrkeskompetensbevis från 1 januari 2025

Från och med den 1 januari 2025 återinför Transportstyrelsen en avgift för tillverkning av yrkeskompetensbevis. Avgiften för att utfärda ett nytt kort, ersätta ett förlorat kort eller vid namnbyte/personnummerändring blir 275 kronor. Viktig information om betalning Fakturan för avgiften skickas ut efter att förarens utbildning har rapporterats hos Transportstyrelsen. Detta gäller alla utbildningar som rapporteras in efter den 31 december 2024. För att yrkeskompetensbevis ska utfärdas måste föraren betala fakturan i tid. Om betalningen inte sker i tid kan både grundutbildningen och fortbildningen bli ogiltiga. Avgiften blir ett av kraven för att yrkeskompetensbeviset ska kunna utfärdas. En godkänd grundutbildning är giltig i två år och fortbildningen i ett år. Om utbildningen blir ogiltig på grund av obetald avgift måste den göras om. Nytt bevis utfärdas Transportstyrelsen utfärdar det nya yrkeskompetensbeviset cirka två veckor innan det nuvarande kortet går ut. Exempel: En förare rapporteras för en utbildning i november 2024 men yrkesförarkompetensbevis utfärdas i februari 2025. Föraren får beviset gratis eftersom utbildningen rapporterats innan 31 december 2024.
VIKTIGT!

Särskild grundutbildning

De personer som tagit C-körkort efter den 10 september 2009 och avser att arbeta som förare av tung lastbil ska gå igenom en särskild grundutbildning för att få Yrkeskompetensbevis (YKB). Utbildningen ska omfatta minst 280 timmar för förare under 21 år och minst 140 timmar för förare över 21 år.

Fortbildning

Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år och föraren ska inom denna femårsperiod genomgå en fortbildning på minst 35 timmar.

Undantag

Lagen om yrkesförarkompetens innehåller undantag då förare av fordon inte omfattas av krav på yrkesförarkompetens. Undantag gäller vid körning med fordon som kräver behörighet C, CE, D eller DE

  1. vars högsta tillåtna hastighet inte överstiger 45 kilometer i timmen,
  2. som används av eller står under kontroll av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, räddningstjänsten eller polisen,
  3. som provas eller förflyttas på väg i samband med tekniskt utvecklingsarbete, reparation eller underhåll,
  4. som är nya eller ombyggda och ännu inte har tagits i drift i transportverksamhet,
  5. som används i nödsituationer eller för räddningsinsatser,
  6. som används vid övningskörning enligt författningar om körkort eller körträning för yrkeskompetensbevis enligt denna lag,
  7. som används för icke-kommersiell persontransport eller för godstransport för privat bruk, eller
  8. som används för att transportera material och utrustning som föraren ska använda i sitt arbete, under förutsättning att framförandet av fordonet inte är förarens huvudsakliga sysselsättning

Här krävs yrkeskompetensbevis

De nya kraven på yrkesförarkompetens införs samtidigt i 30 EES länder, nämligen i EU:s 27 medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein.

EU:s medlemsstater är:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Mer information

Fullständig information om kraven på kompetensbevis för yrkesförare finns i Lagen (2007:1157) och Förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens.

Meny